Specjalistyczne rodzaje mleka modyfikowanego

Mleko mamy to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlaka. Czasami jednak zdarzają się sytuacji, że dziecko musi być karmione mlekiem modyfikowanym. Przeciwskazania mogą być związane zarówno ze stanem zdrowia dziecka, jak i stanem zdrowia matki, oraz innymi czynnikami. Jeśli dziecko jest zdrowe i nie ma żadnych niepożądanych objawów, można mu podawać zwykłe mleko modyfikowane. Czasami jednak zachodzi potrzeba stosowania mieszanek o specjalistycznym składzie, które zaspokajają konkretne potrzeby dziecka.

Mleko modyfikowane przy problemach ze wzdęciami

Częste problem ze wzdęciami i kolkami mogą być spowodowane problemami z trawieniem laktozy. W takiej sytuacji warto wybrać mleko modyfikowane o zmniejszonej zawartości tego składnika. Tego typu produkty są łatwiejsze do strawienia przez układ pokarmowy maluszka.

Mleko modyfikowane dla wcześniaków

Wcześniaki oraz dzieci z niską masą urodzeniową mają specjalne potrzeby żywieniowe, których zwykłe mleko modyfikowane nie spełnia. Mleko modyfikowane dla wcześniaków jest więc specjalnie wzbogacane w witaminy oraz składnik odżywcze. Jest też bardziej kaloryczne, aby ułatwić maluszkowi przybieranie na wadze.

Mleko dla dzieci z problemem nadmiernego ulewania

Nadmierne ulewanie się pokarmu u dziecka związane jest z niedojrzałością układu pokarmowego. Często wystarczy zmienić technikę karmienia oraz układania dziecka w łóżeczku, aby rozwiązać problem. Jeśli jednak to nie wystarczy, to na rynku dostępne jest specjalne zagęszczone mleko modyfikowane, które zapobiega cofaniu się jedzenia. Specjalny preparat zagęszczający można dodać również do zwykłego mleka modyfikowanego, pozwala to uzyskać podobny efekt, jak przy mieszankach już zagęszczonych.

Mleko modyfikowane dla alergików

Tego typu preparaty przeznaczone są dla dzieci, u których stwierdzono nietolerancję białka krowiego lub, u których takie ryzyko jest podwyższone, chociażby ze względu na alergie stwierdzone u członków rodziny. Tego typu mleko modyfikowane zawiera rozdrobnione białka, które w takiej postaci mają mniejsze własności uczulające.